17 Kasım 2013

Blog Okurken ?

Geçenlerde çok yakın bir arkadaşımdan şöyle bir olay duydum. X cilt bakım ürününü Y blogunda okumuş ve okuduğu yazıdan etkilenerek hemen gidip almış. Gayet yüksek bir beklenti içine de girmiş haliyle. Bahsettiği yazıyı açıp okudum ben de. Ürünler gayet güzel anlatılmış ve biracık da gereğinden fazla ballandırılmış bana göre! 

Buna nasıl karar veriyorum? Çünkü o yazıyı yazan kişiyi sıklıkla takip ediyorum ve aslında cildinin o kadar da sorunlu olmadığını, yani o ürünün ona elbette ki "harika" geleceğini tahmin edebiliyorum. Üstelik arkadaşımın böyle bir yazıdan etkilenerek koşa koşa gidip aldığı ürünü ben de uzun zaman kullandım ve o kadar muhteşem sonuçlar vermeyeceğini biliyorum! (Bu noktada asıl soru; arkadaşımın bu ürünü benim blogumda okuduğunda neden o kadar etkilenmediği, ya da aklında yer etmediği? Çünkü sorunumuza çözüm olabilecek bir ürünün çok güzel olma ihtimali hepimizin hoşuna gidiyor. Dünden kabullenmek istiyoruz bu durumu)

Asıl konu; bloglarda okuyup etkilendiğiniz bir ürünü alırken nelere dikkat edilebilir ? 
Çünkü kendimden de biliyorum ki, insan okuduğundan, süslenerek yazılmış yazılardan, güzel hazırlanmış görsellerden etkileniyor. Hele ki çoğumuzun da sivilcedir, lekedir, odur, budur gibi endişelerimiz olunca... Ciddi anlamda ümitlenip, güzel güzel paraları gözden çıkarabiliyoruz.

Eğer "ben okuyup geçerim, satın almamda blog yazıları çok da etkili olmaz, yine kendi bildiğimi alırım" diyenlerdenseniz sorun yok ama okuduklarınızdan etkilenip, o ürünü almaya yöneliyorsanız dikkat!

Bence en büyük püf noktası, o blogu düzenli takip etmek. Bu sayede o kişinin genelde kullandığı ürünler, cilt tipi, yorumlama biçimi, neye iyi neye kötü dediği, yoksa her şeye iyi mi dediği gibi konular hakkında fikir sahibi olursunuz. Örneğin benim takip ettiğim bir sürü blog olmasına rağmen, tavsiye ettiği ürüne güvenip, almayı düşüneceğim blog sayısı oldukça az. 

Neden herkesin değil de sadece onların "beğendim" dediği ürünlere güveniyorum ? Çünkü hem marka reklamı yapmak gibi bir dertleri olmadığını biliyorum hem de daha önce yazdıkları ürünlerden ortak beğenilerimizin çok olduğunu biliyorum. Reklam/gizli reklam adına yazılan methiyelere diyecek pek bir şey yok zaten. Demi Moore`un The Joneses filmini mutlaka seyretmenizi öneririm bu aşamada! 


Ortak beğeni ve o yazıyı yazan kişinin cilt tipi de çok çok önemli! Birkaç gün önce olan olay şöyle mesela. X fondötenini, severek okuduğum bir blogda "çok çok güzel" diye okumuştum. Gerçi onu söyleyen kişinin cilt tipi ile benim cilt tipimin alakası olmadığını biliyordum ama ürün için güzel algısı oluştu bir sefer bende. Elime geçen testerini denedim ve nefret ettim! Tam boyunu alsaydım kesinlikle kullanamaz, çöpe atardım. Cilt tipi ve beğeniler, bir ürün hakkındaki fikirleri 180 derece değiştirebiliyor.

Bir de kozmetiğe doyamama, boş yere satın alma durumlarımız var ki, onu hiç sormayın! Blog okumaya ilk başladığımda, bloggerların sürekli yeni ürünler aldıklarını görüp ben de ciddi anlamda gaza geliyordum, çok iyi hatırlıyorum. Şimdilerde o durum oldukça azaldı. Benzer durumda olanlar vardır tahmin ediyorum ama almanın sonu olmadığı gibi, yeni bir şeyler alan insanların hiiç sonu yok! Başkalarının alışverişlerine bakarak gaza gelmemek gerekiyor. Çünkü herkesin gelir-gider düzeyleri farklı, harcama önem sıraları farklı. Kaldı ki makyaj, kozmetik blogu olunca, çoğumuzun sadece bu anlamda paylaşım yaptığını da unutmamak gerekiyor. 

Yine bu konuda, twitter ve instagram hesaplarımıza bakarak "amma çok kozmetik alıyor" "kafayı kozmetikle bozmuş" gibi düşüncelere kapılmak işten bile değil ama bu hesapların bloglara bağlı hesaplar olduğunu, bu iş için açılmış hesaplar olduğunu unutmamak gerekiyor. Gerçi ben kendi adıma hem twitter`da, hem de instagram`da kozmetik, makyaj dışında şeyler de paylaşıyorum ama herkese açık hesaplar olduğundan, yine de çoğu zaman özel sayılabilecek paylaşımlarımı yapamadığımdan, kozmetik ağırlıklı oluyor.

Blog yazma işi kimilerinin zevk için, kimilerinin hırs için yaptığı bir şey ama hepsinden öte bir özgürlük. Şu genç yaşımda her gün yeni bir özgürlüğümüzün kısıtlandığını gördüğümü düşününce, büyük bir özgürlük hem de! Bu durumda isteyen istediğini yazar ama o yazılara bakıp fikir oluşturacaksak, bir şeyleri almaya ya da almamaya karar vereceksek, biraz daha dikkatli okumakta fayda var bana göre!

Ya da bilemedim bu kadar ciddiye almanın hiç alemi yok mu acaba :)

dipnot: "The Joneses" hayal satmaktan bahsediyor. Cildi mükemmel yapan bir krem, popoyu muhteşem gösteren bir pantolon, sizi bir üst sınıfa dahil edecek bir çanta yok. Bunu unutmamak gerekiyor...

Yorumlarınızı, fikirlerinizi bekler, huzurlu Pazarlar dilerim...

21 yorum:

  1. Yine güzel bir yazı. Neredeyse 2 yıl önce bloğunu yine böyle bir yazıyla bulmuştum. Ellerine sağlık. Bu konu son zamanlarda beni de rahatsız etmeye başlamıştı. bloglarda çok sevilen ürünleri dayanamayıp aldıktan sonra yaşadığım hayal kırıklıklarının sayısı her geçen gün artmaya başlamıştı. Tabi bu durum en çok da bütçemi etkiliyordu. Yazılarını okumaktan keyif aldığım bir kaç blogger harici sözüm ona herşeyi beğenip, herşeyi ö-lü-mü-ne seven bloggerların dediklerine inanmamaya başladım şimdi çok daha huzurluyum ;) darısı herkesin başına

    YanıtlaSil
  2. çok güzel bir yazı olmuş emeğine sağlık. gerçekler aynen dediğin gibi çok etkileniyor insan. bende aynı ürünü farklı bloglarda bulmaya çalışıyorum ortak kanı iyi ise alıyorum yoksa her gelen markayı övüp göklere çıkaran sonrada blog satışında elden çıkarmaya çalışan onlarca blogger var :(((

    YanıtlaSil
  3. Çok yararlı bir yazı tebrikler aynı fikirdeyim.

    YanıtlaSil
  4. ne kadar da güzel demişsin ben de blog yazmaya başladığımda deli gibi kozmetik ürünü almaya başladım ki öyle ağır makyajlar yapan hergün makyajlı gezen biri de değilim ama sonra baktım aldıklarım bitmeden ufak ton farklılıkları olan aynı türde ürüne merak salmışım dedim bu iş böyle olmayacak iki senedir gerekli olanlar dışında kozmetik ürünü almıyorum bloğumda da bu tür şeylerin tanıtımını azalttım kafam rahat

    YanıtlaSil
  5. Harika bir yazı yazmışsın ellerine sağlık.Benim de önerilerine güvenip ürünleri aldırabilecek 5-6 blogdan fazlası yok hayatımda:)
    Bazen elimde olan bazı ürünleri bloglarda okuyorum hayrete düşüyorum, ben mi kullanmayı bilmiyorum yoksa bahsedilen ürün bendeki ürün değil mi diyorum :/ İnsanları aldatmak bu kadar kolay olmasaydı keşke,yüzlerce kişiye nasıl etki ettiklerinin farkında değiller maalesef..

    YanıtlaSil
  6. Her şeyi beğenen bloglara bende hayret ediyorum. Ayrıca blogları düzenli takip edip önerisine güvenilecek bloglara bakıp cilt tipi de uygunsa alma konusunda sonuna kadar katılıyorum.

    YanıtlaSil
  7. @serinus adagida benzer yazilar kisminda film hakkindaki yazim cikinca, ben de tekrar baktim ne yazmissin diye. Fark ettim ona yazdigin yorumu dun aksam :) Butce cidden zarar goruyor ama dedigin gibi bi muddet sonra insan fark ediyor zaten.

    @begumsalurvan: kesinlikle farkli bloglardan saglamasini yapmak da cok mantikli, onu yazmak gelmemis aklima.

    @tugce cindik: tesekkur ederim :)

    @sihirli supergee: oyle oluyor maalesf, benim de blogda yazarim diye bahane edip gereksiz yere cok sey aldigim olmustur.

    @gonca t: tesekkurler :) benim de oluyor arada oyle hayrete dustugum. Gerci kozmetik ya da cilt bakim urununde begeniler cok degisebiliyor, goreceli olabiliyor. Ama fark etmez insan okudugunu ayird ettigi surece sorun yok!

    @seregon: ben de o sekilde aldihim urunlerden memnun kaliyorum genellikle. Sadece cilt tipi degil, benzer markalarin benzer urinlerini de begenmissek daha once, direkt guveniyorum tavsiyelerine

    YanıtlaSil
  8. Cok guzel bir yazi yazmissin . Benim de guvenebilecegim cok ax blog var . Severek takkip ettigim bir kac blogun reklam icin yazdigi tesaduf bir kac yaziyi gorunce cok rahatsiz olmustum.
    Alisveris konusunda da deli gibi alisveris yapiyorum ama artik kendimi frenlemem gerektigini farkettim. Zaten yaptigim basit bir goz makyajiyken evde ayni tonda kim bilir kac tane far oldu. O yuzden artik en azindan renkli kozmetik almayi bir sureligine kapattim. Sadece gereken bakim urunlerimi almayi dusunuyorum. sonucta bunun hic sonu yok.

    YanıtlaSil
  9. Bir de kozmetiğe doyamama, boş yere satın alma durumlarımız var ki, onu hiç sormayın!

    :)

    Bu duruma oldukça düştüm bende, hatta kullanmayacağım ürünler aldığımı dahi biliyorum. Almak için almaya başlamıştım bir dönem. Ama şimdi neyse ki geçti.:)

    YanıtlaSil
  10. Çok doğru ve yerinde bir yazı olmuş, dediklerine birebir katılıyorum.Blogları düzenli takip edip en azından o bloggerın cilt tipi nasıl, sorunlu mu değil mi diye dikkat edip öyle ürün almak lazım kaldı ki bazen cilt tipim benzer olduğu halde okuyup aldığım ürünleri sevemiyorum, aslında herkesin bunun bir hobi olduğunu sadece deneyimlerimizi paylaştığımızı, konuyla ilgili ''noter'' olmadığımızı anlaması lazım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. @ MELODRAM M: Çok sinir bozucu bir durum ya :) Ben de atlatmak üzereyim o dönemi sanırım :)

    @7-24makyaj: Teşekkür ederim. Noter iyiymiş gerçekten :)) Haklısın, çok göreceli şeyler. Aslında çoğu kişi de, ürünü yorumlarken özenle yazıyor cilt tipini ama yine okurken atlanabiliyor. Dikkat etmek lazım.

    YanıtlaSil
  12. @modamasallari zaman çok çabuk ilerliyor :) arada yaz ve bize hatırlat böyle

    YanıtlaSil
  13. Aslında birden ürünleri "şişiren" yazıların tamamen reklam ve firmaların bloggerlara ulaşma amacı sonucunda yazıldığını anlamak çok kolay oluyor. Dediğiniz gibi, genelde düzenli takip ettiğimiz ve genel tavrını bildiğimiz bloggerlardan alışılmadık derecede ve samimiyetsiz övgüler görmek, çöpe atsanız içinizin acımayacağı şeyleri en az 100 lira değerinde gibi gösterdiğini düşündürüyor.
    Nedense bu tip şeylerle karşılaşmadım ama buna bakınca aklıma Bumed midir nedir, bloglara reklam veren o firma geldi. Birine bir ürünün yazısını yazdırıp diğer yüz kişinin blogunda aynı şekilde kullandırıyorlar ve yazının sonuna bakmasanız "bu blogun yazarı mı değişti" diye düşünüyorsunuz. Ki bu ilk olduğunda herkes "yanlış yönlendirmeler sonucunda gidip ürünü aldım, bu bloga artık güvenmiyorum!" demişti. Orada da sorun oluyor mesela.

    Bunları belirtmeniz ve bir de film önerisi katmanız güzel olmuş, şu anda indiriyorum filmi ve muhtemelen bu akşam izlerim. :)

    YanıtlaSil
  14. @serinus: evet zaman geçip gidiyor maalesef :( Aslında kendime de hatırlatmış oluyorum, iyi oluyor!

    YanıtlaSil
  15. @bengisu: Dediğiniz gibi zaten insanlar bir süre sonra anlıyorlar ama bumands olayı biraz farklı.

    Bumands yayınlanan reklamlar için ücret ödüyor bir de blog yazılarınızı ciddi bir kitleye ulaştırabiliyor zaman zaman. İşin öyle bir boyutu da var.

    Açıkçası başka bloglara yazdırılan ürün yorumu şeklindeki bumands reklamlarını yayınlamıyorum ben kendi adıma ama yayınlayanları da suçlayamam. En azından altında "reklamdır" diye yazıyor :) Onun haricindeki bumans reklamlarını ben de yayınlıyorum ara ara. Dürüst olmam gerekirse oradan gelen para ile kozmetik almak hoşuma gidiyor :)

    Filmi de beğenirsiniz umarım :)

    YanıtlaSil
  16. Çok yerinde bir yazı olmuş. Ben de bir şey alacağım zaman güvendiğim bloglarda arayıp, yorumlarına bakıp, kendi mantık süzgecimden de geçirerek alıyorum. Bu yüzden çoğu aldığım şeyden memnun kalıyorum. Kendim de özellikle cilt bakım ürünleri üzerine yazarken dikkat ediyorum. Mutlaka cilt tipimi belirtiyorum. Ya da BB krem yazarken kapatacak fazla bir şeyim olmadığını söylüyorum mesela. O kapatıcılık beni memnun ediyor olabilir ama başkalarına yetersiz gelebilir.
    Blog yazmak bu açıdan sorumluluk gerektiriyor. Benim sevdiğim bir şeyden bir başkası nefret edebilir. Kimseyi yanlış yönlendirmemek, olabildiğince objektif yorumlamak lazım. Ama bunu yapmayanlar da çok. O yüzden bir ürüne harika dendiğinde durup düşünüyorum, yazılanlar gerçek mi acaba diye. Ama ne yazık ki "Gizli" reklamları fark etmeyip de alanlar, sonra da memnun kalmayanlar var.

    YanıtlaSil
  17. @alice makyaj diyarinda: iste bu noktada okuyan kisinin dudunmesi gerekiyor. Sonucta herkesin yazma tarzi farkli. Gizli reklama soyleyecek birsey bulamiyorun zaten ama o da belli oluyor. Asil is her yazilana gozu kapali inanmamakta. Dediginiz gibi mantik suzgecinden gecirmek lazim

    YanıtlaSil
  18. çok iyi düşünmüşsün,hele The Joneses ile bağlantına bayıldım.. böyle bir uyarı gerekiyordu gerçekten..hepimiz bloga başlarken başka bloglardan etkilenip deli gibi alışveriş yaptık. -ki benim blog yazmaya başladığım zaman bu kadar çok yüzünü gösteren de yoktu..Saçı ne renk,gözü kaşı nasıl, bilmeden rujunu, kalemini, farını aynen alırdım.Ülkemizde satılmayan ama çok övülen ürünlerde zaman zaman hala aynı hataya düşüyorum.Ama bunu hemen dolduruşa gelip deli paralar vermeden yapmaya çalışıyorum.Ayrıca tek bloga ve onun ekürilerine (neler döndüğünü gözümle gördüm çünkü) bağlı kalmıyorum..farklı kanallardan ürünü inceliyorum..yazılarımda da bu konuyu özellikle vurguluyorum..Şunu kabul etmek gerek; özellikle makyaj ve moda bloğu yazmak bütçe ve ciddi bir ilgi gerektiriyor. Gerçekten meraklı değilseniz sırf reklamla bedava ürün almak için yapmayın bunu..

    YanıtlaSil
  19. merhaba çok güzel değinmişsiniz. Benimde makyaj konusunda takip ettiğim siteler var. Hatta onlarda görüpte aldığım bir sürü ürün oldu. Ancak ne kadar alırsam alıyım hep birşeyler eksik. Eksik olduğu içinde benimki kötü oluyor gibi geliyordu ama allaha şükür o takıntımı yendim. Çünkü dediğiniz gibi çoğu süslü cümleler ve vaatler sunuyor. Teşekkürler bilinçli yazınız için.

    YanıtlaSil
  20. güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. Vay be dedirttin.Bu arada blog yazmak bence de bir özgürlük !
    Çok güzel bir yazı olmuş ;)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız değerli